5 + 1 Čo nezanedbať pri správnom servírovaní vín

5 + 1 Čo nezanedbať pri správnom servírovaní vín
Správne párovanie vín k jedlám nás vie mnohokrát aj potrápiť. Prinášame vám tipy pre správne servírovanie vína a krátky prehľad pokrmov, ku ktorým sa hodí biele, červené, ale aj ružové víno.

Ľahké a osviežujúce BIELE VÍNO

Biele vína sú jemnou chuťou a ľahkosťou skvelou voľbou k ľahkým jedlám, šalátom, teľacine, jahňacine, hydine a bielemu mäsu, k bielym rybám, ale aj k morským plodom. Ak chcete podčiarknuť ich čisté a ovocné chute, podávajte ich chladené (ideálne medzi 7 – 13 stupňami Celzia).

Vyskúšajte (ne)tradičný Farebný šalát so slaninkou a hruškou, ku ktorému si môžete dopriať ľahké a osviežujúce biele víno.


ČERVENÉ VÍNO s rozmanitou a plnou chuťou

Červené vína sú chuťovo rôznorodé, prevažne suché a bohaté na výraznú plnú chuť. Vo všeobecnosti platí: „k ťažšiemu jedlu ťažšie víno.“ Červené vína s intenzívnejšou chuťou podávame najmä k červenému mäsu (hovädzina, divina), ale aj ku husi, kačke alebo pikantným pokrmom a syrom (najmä s mäkkou kôrou). Červené víno podávame pri teplejšej teplote (ideálne medzi 12 – 18 stupňov Celzia), výnimkou môže byť podávanie ľahších odrôd červeného vína, najmä v letných mesiacoch.

Vyskúšajte (ne)tradičný recept na Kačacie prsia so slivkovou omáčkou, ku ktorým si môžete dopriať lahodné červené víno.


Lahodné a univerzálne RUŽOVÉ VÍNO

Ružové vína sú svojou chuťou osviežujúce aj rozmanité. Pre svoju vyváženosť sú vhodné ku všetkým druhom mäsa. Obľúbené sú najmä v letnom období kedy sú dokonalým doplnkom k letným šalátom, ale aj grilovaným špecialitám a morským plodom. Ružové vína sa podávajú pri nižšej teplote (8 – 12 stupňov Celzia).


Od štvrtka, 14.12.2023 do nedele 17.12.2023 nájdete v supermarketoch a Tempo supermarketoch COOP Jednota Krupina špeciálnu zľavu na celý sortiment vín. Vyberte si z bohatej ponuky a nezabudnite sa podeliť o zážitky aj so svojimi blízkymi. 


5 + 1 Čo nezanedbať pri správnom servírovaní vína?

Existuje niekoľko univerzálnych tipov, ktoré vám pomôžu byť správnym hostiteľom a dopriať vašim hosťom väčší gurmánsky zážitok:

  1. SPRÁVNA TEMPERATÚRA - Nezabudnite víno servírovať pri správnej teplote.
  2. SPRÁVNY POHÁR/ČAŠA - Podávajte víno v správnom pohári. Biele víno sa podáva v pohároch štíhlejších s menším otvorom a „uzavretým“ tvarom čaše. Naopak, červené víno podávame v pohároch okrúhlejších s „otvorenejším“ tvarom čaše.
  3. SPRÁVNA PORCIA - Víno nie je potrebné nalievať až po okraj pohára. Doprajte svojim hosťom zážitok z degustácie a naservírujte im približne 150-180 ml vína na jednu porciu.
  4. SPRÁVNY VÝBER VÍNA K POKRMOM - Hľadajte chuťové kontrasty alebo doplnky, ktoré zdôraznia chuť vína a jedla.
  5. VINETA - V prípade, že si nie ste istý vhodným servírovaním, nebojte sa požiadať o radu skúsenejších. Množstvo informácií o vhodnom servírovaní, teplote alebo pôvode vína viete zistiť aj z vinety (vínnej etikety).

BONUS - Servírovanie vína môže byť zábavnou a obohacujúcou skúsenosťou. Nebojte sa experimentovať a skúšať aj (ne)tradičné kombinácie, ktoré vyhovujú vašim preferenciám. Na zdravie!

 

 

 

Späť